Vyhodnocení vlivu neurofeedbacku na změnu elektrické aktivity mozkové činnosti - Chrtková, Ivana; Ivana Chrtková (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Neurofeedback je neinvazivní terapeutická metoda sloužící k samoregulaci mozko-vé aktivity. Tato neuromodulační technika nám poskytuje okamžitou informaci o naší mozkové činnosti prostřednictvím zpětné vazby ve formě sluchového či vizuálního podnětu. Hlavním cílem této bakalářské práce je vyhodnotit efekt frekvenčního neurofeedbacku na mozkovou činnost snímanou pomocí EEG. Za trénované frekvenční pásmo bylo zvoleno pásmo vyšší alfa aktivity (10--13 Hz). Studie se zúčastnilo pět zdravých subjektů ve věkovém rozmezí 21--23 let. Analýza EEG záznamů prokázala nárůst výkonu v pásmu vyšší alfa aktivity během tréninku a signifikantní změny v konektivitě mezi jednotlivými mozkovými oblastmi po skončení tréninku.

Neurofeedback is a non-invasive therapeutic method used for self-regulation of neural activity. This neuromodulation technique allows us to obtain immediate information about our brain activity by providing feedback signal in form of audio or video stimulus. The main goal of this bachelor's thesis is to evaluate the effect of upper alpha neurofeedback (10--13 Hz) on brain activity recorded by EEG. Five healthy subjects aged between 21--23 participated in this study. The EEG analyses revealed upper alpha power enhancement during neurofeedback training and also significant changes in connectivity between different brain areas after neurofeedback training.
EEG Changes Assessment after Neurofeedback Neuromodulation Technique
Keywords: EEG; neurofeedback; vyšší alfa aktivita; konektivita; koherence; Grangerova kauzalita; EEG; neurofeedback; upper alpha activity; connectivity; coherence; Granger causality