Fluktuace multiplicity ve srážkách těžkých iontů - Vozábová, Radka; Sochorová Radka (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Celkové pozorované multiplicity jednotlivých druhů částic z ultrarelativistických srážek těžkých iontů souhlasí se statistickým modelem při teplotách nad 160 MeV. V tomto případě jsou susceptibility vyšších řádů porovnávány s daty, která jsou spojená s fluktuacemi. Tato teplota je nižší než 160 MeV. Susceptibility různých řádů se přitom projevují ve vyšších momentech rozdělení multiplicity. Cílem této práce je studovat vývoj rozdělení multiplicity za pomoci řídící rovnice. Nejdříve se zaměřujeme na vyšší faktoriální momenty, ze kterých můžeme následně odvodit všechny ostatní momenty jako např. centrální momenty nebo koeficient šikmosti a koeficient špičatosti. Jelikož nás zajímá čas termalizace faktoriálních momentů, nejdříve studujeme relaxaci rozdělení multiplicity pro konstantní teplotu. Potom necháme teplotu fireballu postupně klesat a sledujeme, jak se vyšší momenty chovají v tomto případě.

The overall observed multiplicity of different types of particles from ultrarelativistic nuclear collisions agrees with the statistical model at temperatures above 160 MeV. The phase transition temperature can be also determined by lattice QCD methods. In this case are susceptibilities of higher orders compared with data associated with fluctuations. This temperature is lower than 160 MeV. Susceptibilities of different orders manifest themselves in higher moments of the multiplicity distribution. The main aim of this work is to study the evolution of the multiplicity distribution with the help of a master equation. Particularly we focus on the higher factorial moments from which all other kinds of moments, eg. central moments or the coefficients of skewness and kurtosis, can be calculated. We first study thermalisation time of factorial moments when the temperature is fixed. Then we study the evolution of the moments in a situation with decreasing temperature.
Multiplicity fluctuations in heavy-ion collisions
Keywords: fázový přechod,řídící rovnice,faktoriální momenty,centrální momenty,koeficient šikmosti a špičatosti; phase transition,Master equation,factorial moments,central moments,coefficient of skewness and kurtosis