Geologický průzkum poškozených památek - Kovářová K.; Čápová K. (Informační centrum ČKAIT s.r.o., 2019)
Přesné stanovení příčin poškození historických objektů může významnou měrou přispět k provedení adakvátního sanačního opatření a tím k zamezení zhoršování jejich technického stavu. Mnohé stavby jsou postaveny z horninového materiálu, veškeré objekty jsou ovlivněny geologickým podložím. Cílem článku je objasnění významu geologického průzkumu před prováděním sanačních prací. Zároveň jsou přestaveny možné metody, které lze v rámci geologického průzkumu použít, a jejich výstupy.

To estabilish exact causes of damage to historic objects and buildings can make a significant contribution to carry out proper refurbishment works and to prevent further deterioration of their technical conditions. Many buildings are built from rock, all buildings are influenced by masonry foundation. The aim of the article is to explain the importance of geological survey before refurbishment works. At the same time, potential methods and their outputs that can be used within the framework of geological survey are presented as well.
Geological Survey of Damaged Monuments
Keywords: geological survey; masonry foundation; subsoil