Analýza přímých zdravotnických nákladů spojených s onemocněním diabetické retinopatie - Procházka, Adam (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Diabetická retinopatie je závažnou komplikací diabetu mellitus postihující sítnici v důsledku dlouhodobého působení hyperglykémie na cévní systém oka. Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit přímé zdravotnické náklady spojené s diabetickou retinopatií v podmínkách českého veřejného zdravotnictví. V práci byl analyzován anonymizovaný vzorek 2 099 pacientů s diagnózou diabetické retinopatie. Analýza se zaměřila na výpočet ročních nákladů na pacienta a na identifikaci faktorů, které náklady ovlivňují konkrétně fázi onemocnění (proliferativní diabetická retinopatie vs vs neproliferativní diabetická retinopatie), přítomnost makulárního edému (premanifestní diabetický makulární edém vs. diabetický makulární edém), věk, pohlaví a komorbidity. Výsledky ukázaly, že průměrné přímé roční náklady na pacienta činily 5 870 Kč, přičemž výrazně vyšší náklady byly zaznamenány u pacientů s pokročilými formami diabetické retinopatie a přítomností diabetického makulárního edému. Nejvyšší podíl nákladů tvořila farmakoterapie. Statisticky i klinicky významné rozdíly byly zaznamenány napříč demografickými a klinickými skupinami. Zjištěné poznatky přispívají k lepšímu porozumění ekonomické zátěže Diabetická retinopatie v České republice a mohou být využity při plánování zdravotní péče, alokaci zdrojů a cílení preventivních a terapeutických intervencí.

Diabetic retinopathy is a serious complication of diabetes mellitus affecting the retina as a result of long-term hyperglycemia on the vascular system of the eye. The aim of this thesis was to evaluate the direct healthcare costs associated with diabetic retinopathy in the Czech public healthcare system. An anonymized sample of 2,099 patients diagnosed with diabetic retinopathy was analyzed. The analysis focused on calculating the annual costs per patient and identifying the factors which influence these costs specifically the stage of the disease (proliferative diabetic retinopathy vs. non-proliferative diabetic retinopathy), the presence of macular edema (pre-manifest diabetic macular edema vs. diabetic macular edema), age, gender, and comorbidities. The results showed that the average direct annual cost per patient was 5 870 CZK with significantly higher costs recorded in patients with advanced forms of diabetic retinopathy and the presence of diabetic macular edema. Pharmacotherapy accounted for the highest proportion of costs. Statistically and clinically significant differences were observed across demographic and clinical groups. The findings contribute to a better understanding of the economic burden of diabetic retinopathy in the Czech Republic and can be used in healthcare planning, resource allocation, and targeting preventive and therapeutic interventions.
Analysis of Direct Healthcare Costs Associated with Diabetic Retinopathy
Keywords: diabetická retinopatie; přímé zdravotnické náklady; zdravotní ekonomika; diabetic retinopathy; direct healthcare costs; health economics