Systém pro správu osobních hudebních knihoven pomocí technologie znalostních grafů - Viskup, Ondřej; Ondřej Viskup (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
S rostoucí popularitou multimediálních streamovacích služeb se do popředí dostává problém ukládání uživatelských dat. Hlavním cílem této práce je navrhnout a vyvinout systém, který uživatelům umožní spravovat hudební knihovny a playlisty mimo streamovací služby a integrovat je s různými službami, které poskytují další informace prostřednictvím technologie znalostních grafů a Linked Data. Systém se skládá z backendového serveru, frontendového klienta, úložiště dat ve formátu RDF a databáze pro přihlašovací údaje uživatelů. Dále je zde nastíněn návrh systému, který zahrnuje architekturu systému, součásti backendového serveru, frontendového klienta a úložiště dat ve formátu RDF. Rovněž nabízí přehled současných řešení a příslušných technologií, včetně sémantického webu, RDF, SPARQL a několika hudebních ontologií. Nakonec byla provedena validace systému, který byl vyhodnocen na základě stanovených požadavků a byly navrženy podněty pro budoucí práci.

With the rising popularity of multimedia streaming services, the challenge of user data storage becomes more prominent. The main objective of this thesis is to design and develop a system that allows users to manage music libraries and playlists outside streaming services and integrate them with various services that provide additional information through Knowledge Graphs technology and Linked Data. The system consists of a back-end server, front-end client, RDF store, and database for user credentials. Furthermore, it outlines the design of the system, which includes the system architecture, components of the back-end server and front-end client, and RDF store. It also reviews current solutions and relevant technologies, including the Semantic Web, the RDF, the SPARQL, and several music ontologies. Finally, software validation was performed and evaluated against the set requirements, and future directions were suggested.
System for Management of Personal Music Libraries using Knowledge Graphs Technology
Keywords: sémantický web; RDF; SPARQL; ontologie; znalostní graf; znalostní báze; Wikidata; webová aplikace; Semantic Web; RDF; SPARQL; ontology; knowledge graph; knowledge base; Wikidata; web application