Výjezdová stanice IZS Náměšť nad Oslavou - Nováčková, Aneta (České vysoké učení technické v Praze, 2026)
Diplomová práce se primárně zabývá návrhem výjezdové stanice integrovaných zásahových složek hasičského záchranného sboru a zdravotnické záchranné služby v Náměšti nad Oslavou, malém městě na Vysočině s přibližně pěti tisíci obyvateli. Řešené území v návaznosti na železniční stanici dnes slouží převážně dopravním a technickým funkcím, je prostorově i provozně nevyhovující a postrádá jasnou urbanistickou strukturu i kvalitní veřejný prostor. Návrh výjezdové stanice IZS není možné řešit izolovaně, a práce proto zahrnuje komplexní přehodnocení tohoto existujícího území jako funkčního celku. Součástí návrhu je kromě samotné stanice IZS také nová čerpací stanice, parkovací kapacity a drobný pobytový park. Stanice hasičů a zdravotnické záchranné služby jsou navrženy jako dva samostatně fungující provozy se společným dvorem, což umožňuje jejich etapizaci i rozdílný způsob financování. Architektonické řešení výjezdové stanice je založeno na jednoduché hmotě sjednocené perforovanou předfasádou, která reaguje na provoz uvnitř objektu a současně plní stínicí funkci. Projekt ukazuje, že kvalitní návrh technicky náročné stavby IZS vyžaduje komplexní uvažování v měřítku stavby i jejího bezprostředního urbanistického kontextu.

This diploma thesis primarily focuses on the design of an emergency response station for the Integrated Rescue Systemcomprising the Fire Rescue Service and the Emergency Medical Servicein Náměšť nad Oslavou, a small town in the Vysočina Region with approximately five thousand inhabitants. The site, located in connection with the railway station, is currently used mainly for transport and technical functions; however, it is spatially and operationally inadequate and lacks a clear urban structure as well as high-quality public space. The design of an Integrated Rescue System station cannot be addressed in isolation; therefore, the thesis includes a comprehensive reassessment of the existing area as a functional whole. In addition to the emergency response station itself, the proposal also incorporates a new fuel station, parking facilities, and a small recreational park. The fire station and the emergency medical service station are designed as two independently operating facilities sharing a common courtyard, allowing for phased construction and different financing strategies. The architectural concept of the emergency response station is based on a simple volume unified by a perforated secondary façade, which responds to the internal operations of the building while also providing shading. The project demonstrates that a high-quality design of a technically demanding Integrated Rescue System facility requires a comprehensive approach, addressing both the building scale and its immediate urban context.
Fire and EMS station Náměšť nad Oslavou
Keywords: Výjezdová stanice; HZS; ZZS; IZS; čerpací stanice; přednádraží; hasiči; záchranka; Emergency response station; Fire Rescue Service; Emergency Medical Service; Integrated Rescue Syste; Fuel station; Station forecourt; Firefighters; Emergency medical services; ambulance service