Tryskání vysokotlakým vodním paprskem do těžko dostupných míst ocelových konstrukcí - Rossý, Tomáš; Tomáš Rossý (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato diplomová práce se věnuje problematice mechanického tryskání povrchu, jejím základním principům, rozdělení, popisu tryskacích zařízení a abrazivům. Experimentální část je zaměřena na testování různých parametrů vysokotlakého vodního paprsku (tlak, doba tryskání) vhodných k čištění povrchu. Hodnocení probíhá na základě měření parametrů – účinnost tryskání, plošné vyčištění a drsnost povrchu (Ra, Rz, Rq).

This diploma thesis deals with the issue of mechanical surface blasting, its basic principles, division, description of blasting equipment and abrasives.The experimental part is focused on testing various parameters of high-pressure water jet (pressure, blasting time) suitable for surface cleaning. The evaluation is based on parametermeasurement – blasting efficiency, surface cleaning and surface roughness (Ra, Rz, Rq).
High-pressure water jet blasting into hard-to-reach places on steel structures
Keywords: vysokotlaký vodní paprsek; tryskání; abrazivní tryskání; mechanické čištění; high pressure water jet; blasting; abrasive blasting; mechanical cleaning