Experimentální ověření alternativních hydraulických pojiv na bázi fluidních popílků a vysokopecních strusek - Koubík, Pavel; Pavel Koubík (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Bakalářská práce se zabývá využitím alternativních pojiv na bázi strusek a popílků ve stavebnictví, konkrétně pak jejich využitím jako náhrad cementu. Využití těchto energetických vedlejších produktů by do budoucna vyřešilo problémy spojené s jejich skladováním a především pak problémy s vysokým množstvím emisí CO2, které vznikají při výrobě cementu a také by ušetřilo přírodní zdroje. Pro jejich experimentální ověření byly vyrobeny zkušební vzorky cementových past, ve kterých byl cement nahrazen v různém poměru popílkem a třemi druhy strusek, které byly aktivovány vysokorychlostním mletím. Na vzorcích byl následně sledován vývoj mechanických vlastností po dobu 90 dní. Dále byl sledován vliv zmíněných alternativních pojiv na vlastnosti čerstvých směsí a to na zpracovatelnost, normální konzistenci a dobu tuhnutí.

This bachelor's thesis investigates the use of alternative binders based on slag and fly ash in construction, specifically their use as a substitute for cement. The use of these energy by-products would solve problems with their storage in the future, and especially the problems associated with the high amount of CO2 emissions resulting from the production of cement, and it would also save natural resources. For their experimental verification, test samples of cement pastes were produced, in which the cement was replaced in various proportions by fly ash and three types of slag, which were then activated by high-speed grinding. The development of mechanical properties was then monitored on the samples for a period of 90 days. Furthermore, the influences of the mentioned alternative binders were studied on the properties of fresh mixtures, namely on the workability, standard consistency and the setting time.
Experimental Verification of Alternative Hydraulic Binders Based on Fly Asf from Fluidized Bed and Blast Furnace Slags
Keywords: popílek; struska; vysokorychlostní mletí; cementová pasta; mechanické vlastnosti; fly ash; slag; high-speed grinding; cement paste; mechanical properties