Řešení povodní na tocích řek v Plzeňském kraji - Valm, Pavel; Valm Pavel (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Abstrakt Diplomová práce je zaměřena na návrh odborné přípravy složek integrovaného záchranného systému, orgánů obcí, obcí s rozšířenou působností a povodňových orgánů. Výsledky práce vycházejí z naplánování, přípravy, provedení a následného vyhodnocení prověřovacího cvičení složek integrovaného záchranného systému zaměřeného na řešení povodňových stavů na řece Mži pod vodním dílem Hracholusky. Prověřovací cvičení ?Povodeň Mže 2016?, jehož jsem byl vedoucím, bylo schváleno Bezpečnostní radou Plzeňského kraje a zařazeno do odborné přípravy složek integrovaného záchranného systému. V první části práce je popsána problematika povodní, ochrany před povodněmi, záchranných prací a opatření ochrany obyvatelstva při povodních, odborná příprava jednotek požární ochrany, popis vodních toků a rozbor povodní v Plzeňském kraji z roku 2002 a 2013. V druhé části práce je uveden plán prověřovacího cvičení složek integrovaného záchranného systému ve znění, jak byl schválen a podepsán krajským ředitelem Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje plk. Ing. Františkem Pavlasem a vyhodnocení činností složek integrovaného záchranného systému, evakuačních a přijímacích středisek dotčených obcí, krizového štábu obce s rozšířenou působností Nýřany. Následně je provedena SWOT analýza těchto činností a vyhodnocena připravenost složek integrovaného záchranného systému a orgánů dotčených obcí při řešení povodní v této lokalitě. Výsledkem diplomové práce je písemný materiál pro řešení povodňových stavů v obci Kozolupy, využitelný jak při přípravě na povodně, tak i při samotném jejich řešení složkami integrovaného záchranného systému a orgány obce.

Abstract This diploma thesis is focused on the proposal of specialized education of the Integrated Rescue System (IRS), municipal authorities, municipalities with extended competence and Flood Committees. Results of this thesis are based on planning, preparing, execution and evaluation of the Integrated Rescue System verification training that was focused on solving flood events on the river Mže below the Hracholusky Dam. The verification training ?Povodeň Mže 2016? was authorized by Pilsen Region Security Council and was established as a specialized education for the Integrated Rescue System. I was a supervisor on this training. The first part of thesis describes floods, flood protection, rescue operations and flood protection of population, specialized education of Fire Rescue Service, watercourse description and analysis of 2002 and 2013 floods in Plzeň Region. The second part of thesis introduces documents to the verification training of the Integrated Rescue System which were authorized and signed by the Plzeň Region fire department director plk. Ing. František Pavlas. The second part contains as next evaluation of activities of the Integrated Rescue System, municipality evacuation and admission centers, emergency management of municipality with extended competence Nýřany. Than is used the SWOT analysis for these activities and is evaluated the Integrated Rescue System and municipality authorities preparedness for solving floods in this area. The result of this diploma thesis is a written document that provides a solution of flood events in municipality Kozolupy. This document can be used in preparation for floods and in solving flood events by Integrated Rescue System and municipality authorities.
Solutions for Flood of Rivers in the Pilsen Region
Keywords: Odborná příprava,cvičení složek integrovaného záchranného systému,protipovodňová opatření,ochrana před povodněmi,SWOT analýza; Specialized education,the Integrated Rescue System training,flood protection measures,SWOT analysis,flood protection