Stavitelný senzorový držák - Frnka, Daniel; Daniel Frnka (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Cílem mé práce je sestrojit polohovatelný držák na základě požadavků zadavatele zabývající se senzory v oblasti automotive. Požadavkem je nízká hmotnost, variabilita upnutí parkovacích senzorů a možnost jejich zaměření v prostoru pomocí laserového souřadnicového přístroje. Instalace polohovatelného držáku v prostoru má být s rozlišením alespoň 0,5 mm. K tomu mi dopomohlo rozdělení celku na dvě části. Pro první část jsem provedl rešerši známých řešení a vybral nejvhodnější. Druhou část jsem navrhl a vytiskl. Jednotlivé prototypy jsem tiskl na tiskárnách typu FFF, SLA, SLS. Pro vývoj prototypů jsem použil testy na bázi pádových zkoušek, uživatelského komfortu a vibračních zatíženích simulujících vlivy působené jízdou po vozovce. Prototyp 2 byl úspěšně odprezentován zadavateli. Finální Prototyp 3 vyřešil nedostatky Prototypu 2 a prošel úspěšně vibračními testy. Podařilo se mi splnit cíle mé práce.

The goal of my work is to build a positionable holder based on the requirements of the client dealing with sensors in the automotive. The requirements are low weight, variability of attaching parking sensors and the possibility of targeting them in space using a laser coordinate device. The installation of the unit in the space should be with a resolution of at least 0.5 mm. Dividing the concept into two parts helped me with this. For the first part, I searched for known solutions and selected the most suitable one. I designed and printed the second part. I printed individual prototypes on FFF, SLA, SLS types of printers. For the development of the prototypes, I used tests based on drop tests, user comfort and vibration loads simulating the effects of driving on the road. Prototype 2 was successfully presented to the client. The final Prototype 3 solved the shortcomings of Prototype 2 and passed vibration tests successfully. I managed to achieve the targets of my work.
Adjustable sensor holder
Keywords: držák; víceosé polohování; 3D tisk; holder; multi-axis positioning; 3D printing