Návrh a optimalizace energetického systému obnovitelných zdrojů v plánované výstavbě nových budov společnosti DEL a.s. ve Žďáru nad Sázavou. - Kusý, Karel; Karel Kusý (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Diplomová práce řeší návrh fotovoltaického systému pro firmu DEL a. s. Práce v prvních třech kapitolách popisuje jednotlivé komponenty fotovoltaické elektrárny a možnosti akumulace elektrické energie. V dalších dvou kapitolách jsou popsány softwary pro možný návrh fotovoltaické elektrárny a podmínky pro obdržení podpory od státu. Na závěr je popsán návrh fotovoltaického systému bez bateriového uložiště a s bateriovým uložištěm pro výše zmíněnou společnost včetně ekonomického vyhodnocení.Součástí diplomové práce je i jejím autorem vytvořený výpočetní program v prostředí MS Excel, který slouží k výpočtům výše zmíněného bateriového uložiště a ekonomického vyhodnocení. Dále je k práci přidáno elektrické schéma zapojení navrženého fotovoltaického systému s bateriovým uložištěm, které autor vytvořil pro správné určení investičních nákladů celého projektu.

The diploma thesis deals with the design of a photovoltaic system for the company DEL a. s. The work in the first two chapters describes individual components of the photovoltaic power plant and the possibilities of electricity storage. The following two chapters describe the software for a possible design of a photovoltaic power plant and the conditions that have to be met in order to receive the support from the state. The last chapter describes the design of a photovoltaic system without battery storage and with battery storage for the above-mentioned company, including economic evaluation.The diploma thesis includes a computing program, created by the writer of the thesis in MS Excel environment, which is used to calculate the above-mentioned battery storage and economic evaluation. Furthermore, the thesis also includes an electrical diagram of the proposed photovoltaic system with battery storage which the author created to correctly determine the investment costs of the entire project.
Design and optimization of renewable energy system in planned construction of new buildings of company DEL a.s. in Žďár nad Sázavou.
Keywords: Fotovoltaická elektrárna; bateriové uložiště; fotovoltaický modul; solární střídač; dotační program; Photovoltaic power plant; battery storage; photovoltaic module; solar inverter; subsidy program