3D charakteristiky drsnosti povrchu pro biologické aplikace - Horák, Martin; Horák Martin (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením topografie vzorků materiálů, užívaných v biomedicíně. Byly použity vzorky Ti, TiNb, TiAlV a Fe (austenitická ocel) s odlišnou morfologií materiálu, na které byl nanesen povlak slitiny TiNb. Cílem práce bylo změřit drsnost na jednotlivých vzorcích biomateriálů a z 3D měřeni morfologie na konfokálním mikroskopu ji následně vyhodnotit. Dále pak pomocí vhodného programu porovnat výsledky snímků topografie materiálů, získané při menším zvětšení (10x) a větším zvětšení (200x). Pro vyhodnocování dat z měření byly využity softwarové programy Spip a Gwyddion. Pro experiment byla zvolena stejná technologii povrchové úpravy, avšak na různých vzorcích, což může vést k odlišným výsledkům. V bakalářské práci jsou zpracovány výsledky měření a popsán postup jejich vyhodnocování. Data získaná z měření topografie jsou stěžejní, avšak jejich formulace či vyhodnocování, může být ovlivněno různými způsoby zpracování. V našem zájmu bylo definovat a zaznamenat teoreticky nejlepší postup pro vyhodnocení naměřených dat a následně se zabývat vizualizací topografie z důvodu přesnějšího porozumění adheze buněk i integrace bakterií.

This thesis deals with the evaluation of the topography of samples of materials used in biomedicine. Those samples were used, TiNb, TiAlV and Fe (steel) with a different morphology of the material on which the coating resides alloy TiNb. The aim of the study was to measure roughness on individual samples of biomaterials and 3D measurements of the morphology confocal microscope then evaluate it. Furthermore, by using a suitable program to compare the results of the image of the topography of materials obtained at lower magnification (10x) and high magnification (200x). For evaluation of measurement data were used software programs Spip and Gwyddion. For the same experiment was selected coating technologies, but on different samples, which can lead to different results. The thesis presents the results of measurements and describes the procedure for their evaluation. Data obtained from measurements of topography are crucial, but their formulations or the evaluation may be influenced by various processing methods. Our goal was to define and record the theoretically best approach for evaluation of measured data and then deal with visualizing topography for a more accurate understanding of cell adhesion and integration bacteria.
3D characteristics of surface roughness for biological applications
Keywords: Biomateriály, drsnost, titanové slitiny, TiNb povlak, adheze buněk; Biomaterials, roughness, titanium alloy, TiNb coating, cell adhesion