Difuze HTO a chloridu v nízko- a vysokoalkalických cementových materiálech - Rosendorf, Tomáš; Tomáš Rosendorf (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Cementové materiály jsou nezbytné při budování hlubinného úložiště pro středně a vysoce aktivní radioaktivní odpady jako konstrukční materiály a bariéry. Tento výzkum zkoumá difúzní parametry a interakce vysoko a nízko alkalických cementových materiálů s hostitelskou horninou a inženýrskými bariérami za různých podmínek. Průnikové difúzní experimenty odhalily efektivní difúzní koeficienty a rozsahy ostatních difúzních parametrů, což ukazuje na krátkodobé a dlouhodobé strukturální změny. Studie také zkoumala změny a interakce různých cementových směsí při tepelném, geochemickém zatížení a stárnutí, což poskytuje cenné údaje pro bezpečnostní analýzy.

Cementitious materials are essential in constructing deep geological repositories for intermediate- and high-level waste as construction materials and barriers. This research investigates the diffusion parameters and interactions of high- and low-alkaline cementitious materials with host rock and engineered barriers under various conditions. Through-diffusion experiments revealed effective diffusion coefficients and porosity ranges of other diffusion parameters, indicating short- and long-term structural changes. The study also examined the alteration and interactions of different cement mixtures under thermal, geochemical loads, and aging, providing valuable data for safety analyses.
Diffusion of HTO and chloride in low - and high-alkaine cementitious materials
Keywords: chlorid; tritium; difúze; sorpce; migrace; radioaktivní odpad; cement; bentonit; Portlandit; pH; alkalinita; alterace; hlubinné úložiště; RAO; VJP; chloride; tritium; diffusion; migration; radioactive waste; cement; bentonite; Portlandite; pH; alkalinity; alteration; DGR; RW; SF