ZEMĚDĚLSKÉ VÝUKOVÉ STŘEDISKO - Hojná, Marie (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Cílem projektu bylo navrhnout zemědělské výukové středisko na pravém břehu Vltavy na pomezí Libně a Troji, v území sevřeném mezi chráněnou přírodní památkou Jabloňka a rušnou Povltavskou ulicí. Návrh řeší uspořádání budov a venkovních prostor tak, aby vznikl otevřený areál. Důraz je kladen na efektivní hospodaření s vodou a integraci přírodních prvků, jako jsou mokřady a medonosné louky. Areál je navržen jako místo setkávání, vzdělávání a inspirace pro rozvoj městského zemědělství a komunitních aktivit v prostředí, které dosud sloužilo převážně technickým účelům.

The aim of the project was to design an agricultural educational center on the right bank of the Vltava River, on the border of Libeň and Troja, in an area enclosed between the protected natural monument Jabloňka and the busy Povltavská street. The design addresses the arrangement of buildings and outdoor spaces to create an open complex. Emphasis is placed on efficient water management and the integration of natural elements such as wetlands and honey-bearing meadows. The complex is designed as a place for gathering, education, and inspiration for the development of urban agriculture and community activities in an environment that has so far served mainly technical purposes.
AGRICULTURAL TRAINING CENTER
Keywords: Zemědělství; komunitní centrum; výukové středisko; Agriculture; community center; educational facility