Vliv používání bederní opěrky na bolesti bederní páteře u neprofesionálních cyklistů - Žáková, Aneta; Aneta Žáková (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá sledováním vlivu používání bederní opěrky u osob se sedavým zaměstnáním, které se ve volném čase věnují cyklistice, pomocí měření zakřivení bederní páteře a sledováním intenzity bolesti. Dalším cílem práce je shrnutí teoretických poznatků týkající se daného tématu. V teoretické části jsou shrnuty informace o sedavém životním stylu, vlivu bederních opěrek na bolesti páteře, o bolestech zad u cyklistů a také o způsobech měření zakřivení páteře. K objasnění cíle práce byly porovnávány dvě skupiny probandů, kdy výzkumná skupina A, čítající 12 osob, užívala k sedu v zaměstnání bederní opěrku a skupina B byla bez intervence. Před vyšetřením probandi vyplnili dotazník a podstoupili měření zakřivení páteře pomocí flexicurve. Stejný postup byl zvolen i při výstupním vyšetření po šesti týdnech. Následně byla data statisticky vyhodnocena. Blíže je postup popsán v kapitole Metodika. V kapitole Výsledky jsou statisticky zpracována získaná data vstupního a výstupního vyšetření pomocí předem stanovených parametrů. Po šesti týdnech používání opěrky data prokázala vliv na snížení intenzity bolesti. Zakřivení bederní páteře nebylo během této doby statisticky významně změněno. Kapitola Diskuze obsahuje komentář získaných dat a jejich porovnání s podobnými studiemi, které se dané problematiky týkají. Na základě zjištěných skutečností jsou v této části formulovány závěry a vlastní návrhy na řešení daného problému.

This diploma thesis deals with investigating the effect of using a lumbar support in people with sedentary jobs who cycle in their leisure time, by measuring the curvature of the lumbar spine and monitoring pain intensity. Another aim of the thesis is to summarize the available theoretical knowledge related to the topic. The theoretical part summarizes information about sedentary lifestyle, the influence of lumbar supports on spinal pain, back pain in cyclists and methods of measuring spinal curvature. To clarify the aim of the paper, two groups of probands were compared, with research group A, consisting of 12 people using a lumbar support to sit at work and research group B without any intervention. Prior to the examination, probands filled out a questionnaire and underwent a flexicurve measurement of spinal curvature. The same procedure was used at the exit examination after six weeks. Subsequently, the data were statistically evaluated. The procedure is described in more detail in the Methodology chapter. In the Results chapter, the data obtained from the initial and final examinations are statistically processed using predetermined parameters. After six weeks of using the support, the data showed an effect on the reduction of pain intensity. The curvature of the lumbar spine was not statistically significantly changed during this time. The Discussion chapter contains a commentary on the data obtained and its comparison with similar studies concerning this subject. Based on the findings, conclusions and suggestions are formulated in this section.
Effect of Lumbar Support Use on Lumbar Spine Pain in Non-Professional Cyclists
Keywords: bolest bederní páteře; bederní opěrka; sedavé zaměstnání; cyklistika; flexicurve; lumbar spine pain; lumbar support; sedentary job; cycling; flexicurve