Porovnání výstižnosti modelů konstrukce z hlediska torzního namáhání - Mareš, Jakub; Mareš Jakub (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na chování půdorysně zakřivených mostů, které jsou namáhány kroucením. V první části diplomové práce jsou shrnuty informace o analyzovaných reálných konstrukcích, obecném kroucení a obecné napjatosti. Druhá část práce se zabývá modelováním konstrukcí ve výpočetních programech a poslední část práce je o analýze kroucení na reálných mostních konstrukcích.

Diploma thesis is focused on the behaviour of curved in platform bridges, which are strained by torsion. In the first part of diploma thesis are summarized information about analyzed real constructions, general torsion and general stresses. Second part of thesis is focused on modeling of constructions in structural analysis softwares, last part of thesis is about torsion analysis on the real bridge's constructions.
Evaluation of structural model effectivity with respect to torsional stresses
Keywords: Kroucení, most, jednotrámová konstrukce, dvoutrámová konstrukce, nosníky, vnitřní síly, výpočetní programy, midas Civil, Scia Engineer, prutový model, roštový model, deskový model se žebry, deskový model, deskový model tenkostěnný, objemový model, smykové napětí, normálové napětí; Torsion, bridge, one-beam construction, two-beam construction, girders, internal forces, structural analysis software, midas Civil, Scia Engineer, bar model, grid model, plate model with plate ribs, plate model, plate model thin-walled, solid model, shear stress, normal stress