Optimalizace měření a analýza vybraných fyzikálních a chemických vlivů na ultra slabou emisi fotonů z lidské ruky - Ondrušová, Beáta; Ondrušová Beáta (České vysoké učení technické v Praze, 2016)
Diplomová práca je zameraná na detekciu ultra slabej emisie fotónov z rúk ľudského subjektu. V teoretickej časti popisuje mechanizmy generovania elektrónových excitovaných stavov s následnou emisiou fotónov, zhŕňa doterajšie výsledky výskumu so zameraním na ľudské subjekty a popisuje možnosti detekcie ultra slabej emisie fotónov. Experimentálna časť práce obsahuje popis laboratórneho systému pre meranie ultra slabej emisie fotónov, ktorý ako detektor používa fotonásobič HAMAMATSU R2256-02. Práca sa zameriava na nájdenie optimalneho nastavenia diskriminátora a vysokého napätia tohto fotonásobiča pre meranie ultra slabej emisie fotónov z ľudského subjektu. Nájdené nastavenie sa používa pri meraní zmien spontánnej ultra slabej emisie fotónov z palmárnej a dorzálnej strany rúk meraného subjektu a pri analýze anti- a prooxidatívnych procesov na parametre ultra slabej emisie fotónov. Súčasťou práce je analýza vplyvu povrchovej teploty a relatívnej kyslíkovej saturácie subjektu na intenzitu UPE.

Thesis is focused on detecting ultra weak photon emission from hands of human subject. The theoretical part describes mechanisms generating of electronically excited species following with photon emissions. It consist of up to date research results focused on human subjects and describes possibilities of detection ultra weak photon emission.The experimental part contains description of a laboratory system for measurement of ultra weak photon emission by using a photomultiplier tube HAMAMATSU R2256-02. Thesis is focused on searching for the optimal setting of a discriminator and high voltage of the photomultiplier tube, required to measure ultra weak photon emission from human subject. Determined settings are used in measuring of a spontaneous ultra weak photon emission changes from palmar and dorsal side of subject hand and also they are used in analysis of anti- and pro-oxidant processes on ultra weak photon emission parameters. Part of work is an analysis of the effect of surface temperature and relative oxygen saturation of a subject on the ultra weak photon emission intensity.
Measurement Optimization and Analysis of Selected Physical and Chemical Effects on the Ultra-Weak Proton Emission from a Human Hand
Keywords: ultra slabá emisia fotónov, elektrónové excitované stavy, reaktívne formy kyslíka, fotonásobič, oxidant, antioxidant; ultra weak photon emission, electronically excited species, reactive oxygen species, photomultiplier tube, oxidant, antioxidant