Odmítnutí a ukončení zdravotní péče v přednemocniční neodkladné péči - Macháčková, Andrea; Andrea Macháčková (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem odmítnutí a ukončení péče o pacienta v přednemocniční neodkladné péči (PNP) ze strany zdravotnických pracovníků. Cílem práce je zjistit, zda je v praxi často realizováno odmítnutí nebo ukončení v PNP a pokud ano, jaké jsou nejčastější důvody a jaké faktory mohou ovlivnit rozhodnutí o odmítnutí a ukončení péče ze strany zdravotnického pracovníka. V současné době je v oblasti etiky a práv věnována značná pozornost problematice odmítnutí zdravotní péče pacientem. Nicméně, oblast odmítnutí a ukončení péče zdravotnickými pracovníky, je rovněž velmi důležitá, ale je jí věnována relativně malá pozornost. V teoretické části jsou popsány základní pojmy, důvody a procesy spojené s odmítnutím a ukončením zdravotní péče zdravotnickými pracovníky. Jsou rozebrány etické a právní aspekty odmítnutí a ukončení péče v PNP. Obsah se opírá o právní úpravy a etické normy, které se zabývají touto tématikou. V praktické části jsou představeny výsledky kvalitativních studií, a to polostrukturovaných rozhovorů z prostředí zdravotnických pracovníků zaměstnaných u zdravotnické záchranné služby (ZZS). Získané informace o důvodech, procesech a okolnostech provázejících odmítnutí či ukončení poskytnutí PNP by měly ukázat procesy tak, jak reálně probíhají v praxi. Praktická část je také zaměřena na detekci eventuálních problémů, které se během uvedených procesů vyskytují a porovnává výsledky s poznatky zjištěnými získaným studiem relevantní odborné literatury.

The bachelor thesis deals with the topic of refusal and termination of patient care in pre-hospital urgent care by healthcare professionals. The aim of the thesis is to find out whether refusal or termination in pre-hospital urgent care is frequently implemented in practice and if so, what are the most common reasons and what factors can influence the decision to refuse and terminate care by a healthcare professional. The issue of patient refusal of health care is currently receiving considerable attention in the field of ethics and rights. However, the area of refusal and termination of care by health professionals is also very important but has received relatively little attention. The theoretical section describes the basic concepts, reasons and processes associated with the refusal and termination of care by health professionals. Ethical and legal aspects of refusal and termination of care in in pre-hospital urgent cares are discussed. The content is based on legal regulations and ethical standards that deal with this topic. In the practical part, the results of qualitative studies, namely interviews from the environment of health care workers employed by the Emergency Medical Service, are presented. The information obtained about the reasons, processes and circumstances accompanying the refusal or termination of in pre-hospital urgent care provision should show these processes as they actually take place in practice. The practical part is also aimed at detecting possible problems that occur during these processes and compares the results with the knowledge obtained by studying the relevant literature.
Refusal and Termination of Medical Care in Prehospital Emergency Care
Keywords: Odmítnutí péče; ukončení péče; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická etika; práva zdravotnických pracovníků; Refusal of care; termination of care; pre-hospital emergency care; medical ethics; rights of healthcare workers