Knihovna v Mělníku - Schmidtová, Nikol; Nikol Schmidtová (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Nová budova knihovny je solitérní dům čtvercového půdorysu, který doplňuje zástavbu ulice Tyršova v Mělníku. Knihovna umožňuje přístup k zdrojům informací a slouží také jako společenským a reprezentativní prostor. Půdorysný koncept umožňuje jednoduchou orientaci a volný pohyb a dělí prostor na několik funkčních částí. Dům má celkem 5 podlaží, z toho jedno podlaží podzemní, kde se nachází archív a technické zázemí knihovny. V knihovně lze najít také volný výběr, dětské oddělení, studovnu nebo relaxační zónu. Kvůli nedostatku prostoru na sezení byl funkčně využit i obvodový plášť, který vytváří individuální místa na čtění či práci.

The new library building is a solitary house with a square floor plan, which completes the Tyršova Street in Mělník. The library provides access to sources of information and also serves as a social and representative space. The floor plan concept allows for easy orientation and divides the space into several functional parts. The house has a total of 5 floors, of which one is underground, where the archive and technical facilities of the library are located. In the library you can also find a children's department, study room or relaxation area. Due to the lack of seating space, the perimeter walls were used to create individual places for reading or work.
The Mělník Library
Keywords: Knihovna; veřejná budova; Mělník; Library; public building; Mělník