Slitina NiTi připravená technologií studené kinetizace - Heller, Tomáš; Tomáš Heller (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato práce se zabývá slitinou NiTi vyrobenou metodou studené kinetizace. Teoretická část práce popisuje principy, vlastnosti a aplikace metody studené kinetizace a dále slitiny NiTi. V experimentální části práce je poté charakterizován vstupní prášek pomocí metod SEM, EDX, XRD a analýzy velikosti částic. Zjištění odhalují nepravidelnou morfologii směsi prášku s částicemi titanu a niklu. V práci je dále připraven a charakterizován odpovídající nástřik, který je hutný a s dobrým rozhraním s podkladem, leč nehomogenní z hlediska chemického a fázového složení, což je právě dáno charakterem vstupního prášku.

This thesis investigates the NiTi alloy produced by cold spray. The theoretical part of the thesis describes the principles, properties and applications of the cold spray and the NiTi alloy. The experimental part of the thesis then characterizes the starting powder by SEM, EDX, XRD and particle size analysis. The findings reveal an irregular morphology of the powder mixture with titanium and nickel particles. The corresponding coating is then prepared and characterized, which is dense and with good interface with the substrate, but inhomogeneous in terms of chemical and phase composition, which is precisely due to the nature of the feedstock powder.
NiTi alloy produced by cold spray
Keywords: Studená kinetizace; slitina NiTi; charakterizace materiálů; nástřiky; Cold spray; NiTi alloy; materials characterization; coatings