Rodinný dům - Špálová, Kateřina; Špálová Kateřina (České vysoké učení technické v Praze, 2016)
Předmětem bakalářské práce je návrh rodinného domu v severní části města Jablonec nad Nisou v městské části Lukášov. Návrh domu vychází z charakteru pozemku, který je svažitý s typickým přírodním rázem. Nedaleko se nachází CHKO Jizerské hory, na východní straně lokality je vzrostlý les a na jižní straně nadregionální biokoridor. Koncept objektu je co nejvíce přizpůsoben výhledu a orientaci a zároveň ctí okolní přírodu. Tvoří jakýsi "dalekohled" ze svahu směrem do údolí, což se mimo jiné projevuje otevřeným, proskleným obytným prostorem na jižní a západní fasádě. Pro podpoření venkovského charakteru byly použity tradiční materiály - dřevo a kámen.

The topic of this bachelor's work is a family house project in the north part of Jablonec nad Nisou, Lukasov. The project of a building is patterned on estate's character which is sloping with typical natural aspects. There is a CHKO Jizerske mountains nearby, full-grown wood in the east and a bio-corridor in the south. The concept is adapted to a view and orientation as much as possible and it also respects surrounding nature. Open glass living quarters in the south and west form a great view down to the valley. Traditional materials as wood and stone were used to support country character.
Family House
Keywords: Rodinný dům, příroda, venkov, svah, dalekohled; Family house, nature, countryside, slope, telescope