Návrh hospodaření s dešťovou vodou na rodinném domě - Gandelová, Adéla; Adéla Gandelová (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou hospodaření s dešťovou vodou na konkrétním domě v urbanizovaném prostředí. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. Teoretická část se věnuje důležitosti zadržování vody v kontextu urbanizace a klimatických změn, přibližuje různé přístupy a technologie, které mohou zlepšit hospodaření s dešťovou vodou, a poukazuje na jejich přínos pro ekosystémy i městské prostředí. Praktická část této bakalářské práce je zaměřena na porovnání čtyř základních variant hospodaření s dešťovou vodou na konkrétním domě. Tyto varianty zahrnují následující opatření: akumulační nádrž, zelenou střechu, vsakovací objekt a kombinace těchto prvků. Detailní popis každé z nich se zaměřuje na jejich funkčnost, účinnost a finanční náročnost. Akumulační nádrž se vzhledem k relativně velké nerovnoměrnosti odběru vody v měsíci přesněji navrhuje pomocí metody denní bilance. Vsakovací objekt je počítán denní bilancí a metodou blokových dešťů. Po technickém návrhu variant se přechází k jejich ekonomickému zhodnocení. Na základě tohoto zhodnocení a dalších faktorů jsou varianty mezi sebou porovnány a následně je vybrána varianta nejvhodnější. Výsledná varianta pro stávající hlavní část střechy je akumulační nádrž o objemu 2,2 m3 a vsakovací objekt. Jako výsledná varianta pro vedlejší střechu byla zvolena stávající střecha s vsakovacím objektem.

This bachelor thesis deals with the issue of rainwater management on a specific house in an urbanized environment. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part discusses the importance of water retention in the context of urbanization and climate change, introduces different approaches and technologies that can improve stormwater management, and highlights their benefits for ecosystems and the urban environment. The practical part of this bachelor thesis focuses on comparing four basic rainwater management options on a specific house. These options include the following measures: a storage tank, a green roof, an infiltration zone and a combination of these elements. The detailed description of each of them focuses on their functionality, efficiency and cost-effectiveness. The storage reservoir is more accurately designed using the daily balance method, given the relatively large unevenness of the monthly water abstraction. The storage facility is calculated using the daily balance and block rainfall methods. After the technical design of the alternatives, we move on to their economic evaluation. On the basis of this evaluation and other factors, the options are compared with each other and then the most suitable option is selected. The resulting option for the existing main part of the roof is a storage tank with a volume of 2.2 m3 and an infiltration zone. The final option for the secondary roof is the existing roof with an infiltration zone.
Design of stormwater management system on family house
Keywords: hospodaření s dešťovou vodou; akumulace; vsak; regulovaný odtok; zelená střecha; stormwater management; water storage; water infiltration; regulated runoff; green roof