Studie vlivu nástavby na nosnou konstrukci stávajícího zdravotního střediska - Jochman, Jan; Jan Jochman (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Bakalářská práce se věnuje studii vlivu nástavby na nosnou konstrukci stávajícího objektu. Práce je rozdělena do dvou ucelených částí, které na sebe plynule navazují. Úvodní, teoretická, část shrnuje poznatky k provádění stavebně technických průzkumů a diagnostickým metodám pro ověření stavu betonových konstrukcí. Navazující část se zabývá studií vlivu nástavby na nosnou konstrukci stávajícího objektu. Zpracován je předběžný stavebně technický průzkum, který obsahuje popis konstrukčního systému z dochované projektové dokumentace a souhrn poznatků z prohlídky stavby včetně vyhodnocení výsledků ze zkoušky Schmidtovým tvrdoměrem. V závěru práce je zpracováno posouzení nosné konstrukce objektu, ke kterému dojde vlivem provedení nástavby. Součástí posouzení je i předběžný návrh úprav konstrukce. Na základě výsledků studie lze usuzovat, že úprava objektu v podobě nové odlehčovací desky z důvodu nedostatečné únosnosti stropní konstrukce 2. NP bude nutná.

The bachelor thesis deals with the study on the effect of a single-storey extension on the existing building. The thesis is divided into two comprehensive parts which follow each other. The initial, theoretical, part summarizes findings about the elaboration of building survey and diagnostic methods for the structural condition assessment of concrete structures. The following part is focused on the study on the effect of the single-storey extension on the load-bearing structure of the existing building. The preliminary building survey conducted within the study shows the description of a structural system from the preserved building design documentation and the summary of findings from the site inspection including the evaluation of results from Schmidt hammer test. At the end of the thesis, the structural analysis of the load-bearing structure is conducted on a numerical model with the additional loading assigned by the extension. Moreover, the preliminary concept of structure strengthening is proposed. Based on the results, the single-storey extension will require new reinforced concrete slab for load transfer from existing concrete rib slab.
Study on the effect of a superstructure on a load-bearing structure of the existing health center
Keywords: Stavebně technický průzkum; nástavba; Schmidtův tvrdoměr; železobeton; Building survey; storey extension; Schmidt hammer; reinforced concrete