Sledování vlivu podílu regenerátu ve formovací směsi na její kvalitu - Hoch, Aleš; Aleš Hoch (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Bakalářská práce se zabývá složením slévárenských formovacích směsí obsahujících různý poměr nového ostřiva a regenerátu. V práci jsou popsány materiály formovacích směsí využívaných ve společnosti ZPS - SLÉVÁRNA, a.s., mezi které patří např.: křemenné ostřivo, bentonit a vodní sklo. Dále jsou zmíněny vlastnosti a možnosti regenerace formovacích směsí. Experimentální část bakalářské práce se věnuje technologickým zkouškám formovacích směsí a ostřiv a jejich následnému vyhodnocení.

The bachelor thesis deals with the composition of foundry moulding mixtures containing different proportions of new cutting agent and regenerate. The thesis describes the materials of the moulding mixtures used in ZPS - SLÉVÁRNA, a.s., which include, for example: quartz sand, bentonite and water glass. The experimental part of the bachelor thesis is devoted to the technological tests of moulding mixtures and foundry sands and their subsequent evaluation.
Observation the influence of the proportion of reclaimed moulding material in the molding mixture on its quality
Keywords: formovací směs; vodní sklo; ostřivo; regenerace formovacích směsí; technologické zkoušky ostřiva; regenerátu a formovacích směsí; moulding mixture; water glass; foundry sand; regeneration of moulding mixtures; technological tests of foundry sand; regenerated sand and moulding mixtures