Analýza úniku virů a bakterií z ochranných pomůcek pro ochranu dýchacích cest do okolního prostředí - Malinová, Radka; Radka Malinová (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Celý svět se v současnosti potýká s pandemií onemocnění COVID-19, která se šíří prostřednictvím viru SARS-CoV-2 a může vést k závažným respiračním infekcím, některé pacienty ohrozit na životě, nebo být přímo fatální. Jedním z preventivních opatření proti šíření tohoto onemocnění, které je zavedeno v mnoha zemích, je užívání nějakého produktu pro ochranu dýchacích orgánů uživatele. Není ale příliš mnoho informací, zda má nošení těchto produktů významný přínos při prevenci šíření infekce na zdravé jedince. Standardizované produkty, mezi které patří např. filtrační polomasky, musí být testovány před uvedením na trh dle příslušné normy pro danou geografickou oblast. Na trhu jsou však také dostupné produkty, které jsou používány ve velké míře, ale nepodléhají žádnému testování dle standardních norem pro průnik aerosolových částic, jako např. látková rouška, nanorouška, či ústenka. Tato diplomová práce je zaměřena na zhodnocení účinnosti filtrace pro produkty, které jsou běžně užívány veřejností dle požadavků harmonizované české technické normy ČSN EN 149+A1. Výsledky ukazují, že většina produktů nesplňuje při použití v reálných podmínkách parametry pro třídu ochrany, do které byly zařazeny na základě testování v laboratorních podmínkách. Tato norma má také své limity, jejím testováním je zhodnocena pouze ochrana pro uživatele produktu, nikoliv ochrana pro osoby v těsném kontaktu s tímto uživatelem. V rámci této diplomové práce byl sestaven unikátní měřicí systém pro měření účinnosti filtrace pro průnik částic z dýchací zóny uživatele do okolního prostředí. Následně bylo v tomto systému provedeno měření. Výsledky ukazují nižší účinnost filtrace a nižší ochranu pro osoby v blízkém kontaktu s uživatelem v porovnání s ochranou uživatele produktu.

The entire world is now facing the pandemic of COVID-19 disease spread by the virus SARS- CoV-2, which causes severe respiratory infections and can be even life threatening or fatal in some patients. One of the precautions to prevent the spread of the disease that is taking place in many countries is wearing some type of product, which protects the respiratory organs of the user. However, there is not enough evidence describing if the use of these products plays significant role in preventing the infection from spreading to others. Standardized products, such as filter face pieces are tested prior to marketing of the product and has to comply with the standards of the norm applicable for the geographical area. But there are also products, which are widely used and are not tested according to any standard norm for aerosol particle penetration, such as non-medical cloth mask, nano-fiber cloth mask and medical mask. This diploma thesis aims to evaluate the filtration efficiency of these products by comparing the products that are widely used by common population according to the European norm EN 149+A1. The results show that most of the products do not comply with the standards of the protection level they were tested for in the laboratory conditions. This norm has also its limits, it evaluates only the protection of the user, but in the light of the COVID-19 pandemic, also the protection of other people in close contact to the user should be evaluated. A unique system for measuring the filtration efficiency for particles penetrating from the breathing zone of the user to the environment was designed and tested. The results show lower filtration efficiency and lower protection of the people in close contact to the user in comparison to the protection of the user.
Analysis of the escape of viruses and bacteria from protective equipment for respiratory protection to the environment
Keywords: Ochrana dýchacích orgánů; průnik virů ochrannými prostředky; SARS-CoV-2; COVID-19; koronavirus; Respiratory protection; virus leakage through the protective equipment; SARS- CoV-2; COVID-19; coronavirus