Smyková pevnost rozhraní cementových kompozitů za běžné a zvýšené teploty - Jelínková, Michaela; Michaela Jelínková (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Diplomová práce se zabývá smykovou pevností rozhraní cementových kompozit. Shrnuje základní poznatky z oblasti pevnosti rozhraní zhotovených s krátkým a dlouhým časovým odstupem a různé faktory, které ji ovlivňují, jež byly převzaty z odborných publikací zařazených ve významných vědeckých databázích. Součástí práce je také experimentální část, ve které je analyzován vliv časového odstupu výroby vrstev na cementové bázi a vystavení zvýšené teplotě na pevnost rozhraní výsledných vzorků. Hlavní zjištění experimentu jsou, že smyková pevnost rozhraní bez ohledu na časový odstup kladení vrstev výrazně klesá v porovnání s pevností samotného cementového kompozita a že k poklesu dochází také se zvyšující se teplotou.

The diploma thesis deals with the shear strength of the interface of cementitious composites. It summarizes the basic knowledge in the area of the strength of interfaces made with a short and long time interval and the various factors that influence it, which were taken from professional publications included in important scientific databases. The thesis also includes an experimental part, in which the influence of both the time lag in the production of cement-based layers and exposure to elevated temperature on the strength of the interface of the resulting samples is analysed. The main findings of the experiment are that the shear strength of the interface, regardless of the time interval of laying the layers, significantly decreases compared to the strength of the cementitious composite itself, and that the decrease also occurs with increasing temperature.
Shear strength of cementious composite interface at ambient and elevated temperatures
Keywords: Cementový kompozit; smyková pevnost; rozhraní; časový odstup; vystavení zvýšené teplotě; 3D tisk betonu; Cementitious composite; shear strength; interface; time interval; exposure to elevated temperature; 3D concrete printing