Analýza metod urychlujících nárůst tlakové pevnosti - Holíková, Barbora; Holíková Barbora (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Tato práce se zabývá urychlením nárůstu počáteční pevnosti betonu. Cílem je zjistit, jaký vliv má použití proteplování na dlouhodobé vlastnosti betonu, především na tlakovou pevnost. Nárůst pevnosti při teplotách 10, 50 a 80 °C byl porovnáván s referenčními vzorky, které byly ošetřovány při teplotě 30 °C. Pevnosti byly zkoušeny na krychlích o rozměrech 100x100x100 mm při stáří vzorků 1, 3, 7, 14 a 28 dní. Použití teploty proteplování 50 °C se jeví jako vhodné, bylo by ovšem třeba porovnávat vlastnosti z dlouhodobého hlediska, ne pouze po dobu 28 dní. Při ekonomickém porovnání vstupních nákladů je proteplování jednoznačně nejméně výhodná varianta urychlování nárůstu počáteční pevnosti betonu. Pro lépe vypovídající zhodnocení ekonomické náročnosti by bylo třeba porovnat náklady ze všech hledisek, ne pouze výrobní náklady.

This work deals with the acceleration of compressive strength development. The aim of the thesis is to determine the effect of heat treatment on long-term mechanical properties of concrete, especially on compressive strength. The strength increase at 10, 50 and 80 °C was compared with the reference samples treated at 30 °C. The strength was tested on 100x100x100 mm cubes 1, 3, 7, 14 and 28 days old. The use of 50 °C curing temperature seems to be appropriate but it is necessary to compare the properties in a longer period. When comparing input costs, the heat treatment is clearly the least advantageous option as far as acceleration of the initial strength of concrete is concerned. To get more accurate assessment of economic performance, it should be necessary to compare the costs from all aspects, not just the costs of production.
Analysis of methods for acceleration of compressive strength development
Keywords: Beton,nárůst počáteční pevnosti,rychlovazný cement,urychlovače tuhnutí a tvrdnutí,proteplování; Concrete,early-age strength development,rapid-hardening cement,setting and hardening accelerator,heat curing,heat treatment