Přípoj čelní deskou se čtyřmi šrouby v řadě - Zakouřil, Vít; Zakouřil Vít (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Práce je zaměřena na návrh šroubovaného styčníku ocelových konstrukcí čelní deskou se čtyřmi šrouby v řadě. V první části je shrnuta problematika výpočtu. V práci je při namáhání prostým ohybem validována metoda komponent a metoda konečných prvků s komponentami na experimentech kolegů z Ain Shams University v Káhiře, kterými byla data laskavě poskytnuta. Návrhový model je verifikován analytickým výpočtem. Dále je studována citlivost na tloušťku čelní desky a velikosti šroubů. V závěru je připraven ověřovací příklad.

The work is focused on design of end plate bolted connection with four bolts in row. The first part summarizes the design procedures. In the thesis is for the design of this joint loaded by bending moment validated the component method and the component based finite element method on experiments from colleagues from Ain Shams University in Cairo, who kindly provided the data. The design model is verified by analytical calculation. Further is studied the sensitivity on the thickness of the end plate and the bolts diameter. At the end is prepared a benchmark case.
End plate connection with four bolts in row
Keywords: Ocelové konstrukce,navrhování styčníků,metoda komponent,metoda konečných prvků,čelní deska se čtyřmi šrouby v řadě; Steel structures,joint design,component method,finite element method,end plate with four bolts in row