Interakce v muzeu historie ve virtuální realitě. - Polívka, Adam; Adam Polívka (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou, návrhem a implementací interakcí v muzeu ve virtuální realitě. V práci analyzuji druhy dostupného hardwaru pro platformu virtuální reality. Podrobněji rozeberu zařízení HTC Vive, které je cílovým prostředím prototypu navržené aplikace. Dále se zaměřím na dostupný software určený pro realizaci aplikací virtuální reality a podrobněji popíšu Unity engine a Unity XR Interaction Toolkit, které použiji při implementaci výsledného prototypu. Ke konci analytické části práce prozkoumám aplikace zabývající se virtuální prohlídkou společně s těmi, které obsahují zajímavé interakce. Na základě výstupů analýzy byla navrhnuta sada interakcí a pohybový model vhodných pro prostředí muzea. Návrh obsahuje popis a vlastnosti chování jednotlivých interakcí popsaný pomocí různých metod softwarového návrhu. Celkem byly navrženy tři druhy intearkcí (virtuální exponát, simulace střelby ze středověkých zbraní a skládací exponát) společně s modely pohybu po scéně pomocí teleportace a plynulého pohybu. Při návrhu i implementaci bylo dbáno na cílovou skupinu široké veřejnosti, jednoduchost a přístupnost pro nezkušené uživatele hrála velkou roli. Výstupní prototyp aplikace této práce implementuje navržené prvky. Prototyp slouží jako demonstrace interaktivního prostředí virtuální reality. V rámci implementace vznikne návod a sada doporučení pro provoz zařízení HTC Vive v prostoru muzea.

This bachelor thesis deals with the analysis, design, and implementation of interactions in a museum in virtual reality. In this thesis, I analyze the types of available hardware for the virtual reality platform. I will analyze the HTC Vive device in more detail as this device will be used to run the prototype application. I will also focus on available software designed for the implementation of virtual reality applications and describe in more detail the Unity engine and Unity XR Interaction Toolkit, which I will use for implementing the prototype. Towards the end of the analytical part, I will examine the applications dealing with the virtual tour and with those that contain interesting interactions. Based on the analysis output, a set of interactions and a movement model suitable for the museum environment will be designed. The design contains a description and properties of the behavior of individual interactions described using various software design methods. Three types of interactions were designed for the prototype (virtual exhibit, simulation of shooting from medieval weapons, and puzzle exhibit) together with models of movement inside the interaction using teleportation and smooth movement. During the design and the implementation, attention was given to accommodate the target group of the general public, where simplicity and accessibility for inexperienced users play a big role. The output prototype consists of all three designed interactions. The prototype serves as a demonstration of an interactive virtual reality environment. As part of the implementation, a guide and set of recommendations for operating HTC Vive in the museum area.
Interactions in muzeum of history in VR
Keywords: virtální realita; interakce; interakce ve virtální realitě; Unity; XR interaction Toolkit; prohlídka muzea; historické muzeum; HTC Vive; virtual reality; interactions; interactions in virtual reality; Unity; XR Interaction Toolkit; museum tour; HTC Vive