Výpočetní metody pro stanovení pravděpodobnosti úderu blesku do venkovních vedení přenosové soustavy - Benda, Jakub; Jakub Benda (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato diplomová práce se věnuje minulým i současným přístupům k návrhu ochrany venkovních vedení přenosové soustavy před úderem blesku. Hlavní pozornost je zaměřena na elektrogeometrický model (EGM) a model progrese lídru (LPM), které jsou aplikovány na reálné geometrické konfigurace typických stožárů přenosových vedení.

This thesis addresses both historical and modern approaches to the design of lightning protection for overhead transmission lines. It focuses on the electrogeometric model (EGM) and the leader progression model (LPM), which are applied to real-world configurations of typical transmission line towers.
Calculation methods for determining the probability of a lightning strike on overhead transmission lines
Keywords: Blesk; Zemnící lana; Elektrogeometrický model (EGM); Model progrese lídru (LPM); Fraktální model; Venkovní vedení ZVN; Atmosférické přepětí; Lightning; Over head ground wires; Electrogeometric model (EGM); Leader Progression model (LPM); Fractal model; EHV overhead lines; Atmospheric discharge