Terapeutické kontaktní čočky pro lokální uvolňování léčiv - Puldová, Tereza; Tereza Puldová (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na terapeutické kontaktní čočky pro lokální uvolňování léčiv. V počátku teoretické části práce se zaměřuje na klasifikaci materiálů pro terapeutické kontaktní čočky. Dále rozděluje a popisuje jednotlivé aplikace terapeutických čoček na krycí, refrakční, barevné a kontaktní čočky pro uvolňování léčiv. Kategorií kontaktních čoček pro uvolňování léčiv se následující kapitola zaobírá detailněji a popisuje jednotlivé možnosti a metody aplikace léčiv do kontaktních čoček. V závěru teoretické části jsou popsány metody aplikací léčiv v oftalmologii a možná interakce léčiv a materiálů kontaktních čoček. Praktická část bakalářské práce navazuje na teoretickou část a řeší sorpci a desorpci modelové látky riboflavinu, který se v oftalmologii využívá při síťování rohovky neboli Crosslinking. Sorpce a desorpce byla testována na komerčních kontaktních čočkách Acuvue Oasys, Acuvue Moist, Dailies Total 1, Dailies Aqua Comfort Plus, BioTrue, My day a Precision 1. Samotné měření probíhalo pomocí spektrofluorometru. Sorpce i desorpce byla metodou pre-soaking prokázána. Prodloužené uvolňování modelové látky může do jisté míry záviset na materiálu čočky a koncentraci použitého léčiva.

This bachelor thesis focuses on therapeutic contact lenses for local drug release. The beginning of the theoretical part of the thesis focuses on the classification of materials for therapeutic contact lenses. It then divides and describes the different applications of therapeutic lenses into cover, refractive, coloured and drug release contact lenses. The category of drug-releasing contact lenses is discussed in more detail in the following chapter, describing the different options and methods of drug application in contact lenses. The theoretical section concludes with a description of the methods of drug application in ophthalmology and possible interactions between drugs and contact lens materials. The practical part of the bachelor thesis follows the theoretical part and deals with the sorption and desorption of the model substance riboflavin, which is used in ophthalmology in corneal crosslinking. Sorption and desorption were tested on commercial contact lenses Acuvue Oasys, Acuvue Moist, Dailies Total 1, Dailies Aqua Comfort Plus, BioTrue, My day and Precision 1. Both sorption and desorption were demonstrated by the pre-soaking method. The prolonged release of the model substance may depend to some extent on the lens material and the concentration of the drug used.
Therapeutic contact lenses for local drug release
Keywords: Kontaktní čočka; sorpce a desorpce; uvolňování léčiv; Contact lense; Sorption and Desorption; Drug Delivery