Hospodaření s dešťovými vodami - Candrová, Šárka; Candrová Šárka (České vysoké učení technické v Praze, 2016)
Tato diplomová práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část, se věnuje dešťovým vodám a hospodaření s nimi. Druhá, praktická, je zaměřena na návrh hospodaření se srážkovým odtokem pro zvolený objekt v obci Ledenice. První část pojednává o problematice dešťových vod, jejich množství, charakteru způsobů předčištění tohoto srážkového odtoku. Poté jsou rozebrány následky obvyklého řešení odvodnění, principy moderního způsobu nakládání se srážkovými vodami, volba opatření při řešení DV a přehled platných legislativních podkladů. Nejrozsáhlejší část je věnována možnostem hospodaření s dešťovým odtokem, jimiž jsou infiltrace, retence s řízeným odpouštěním či jeho akumulace a následné využití. Druhá část práce je zaměřena zejména na jednotlivé návrhy hospodaření se srážkovou vodou pro truhlářskou dílnu s bytovou jednotkou v obci Ledenice. Je zde rozebrán současný systém řešení srážek v zájmovém území. Vlastní návrh je zpracován v3 variantních řešeních, a to jeho využití v budově na praní prádla, splachování toalet pisoárů. Druhá varianta se zabývá návrhem zařízení pro využití DV na závlahu travních ploch, stromků a keřů na pozemku. Posledním řešením je likvidace srážkového odtoku ze střešních ploch pomocí podzemních i povrchového infiltračního objektu. Závěr praktické části obsahuje přibližné vyčíslení pořizovacích nákladů na realizaci jednotlivých variant.

This diploma thesis consists of two parts. The first, theoretical, section deals with the issue of rainwater and its harvesting. The second focuses on practical application and proposes a plan for managing the rainwater runoff in a chosen building in the town of Ledenice. The first part looks at the issue of rainwater, its volume, properties and the ways of pre-cleaning this runoff. Subsequently, it discusses the consequences of using current drainage systems, the principles of modern rainwater harvesting, choosing the right methods to manage rainwater and an overview of relevant legal groundwork. The most extensive section is then devoted to the various ways of management with the rainflow, such as infiltration, retention with controlled release, or accumulation and subsequent use. Second part of the work focuses mainly on the individual propositions for rainwater management in a carpenter's workshop with a housing unit in the town of Ledenice. Current system of containing rain in the area of interest is also examined. The proposal itself comes up with three variant solutions pertaining to the final utilisation of rainwater. First it can be used inside the building for washing clothes and flushing toilets nad urinals. Second solution proposes to utilise rainwater in the irrigation of lawns, trees and shrubs around the object. Lastly, the surface runoff from roofs can be eliminated with both underground and surface infiltration systems. The conclusion to this practical part contains an approximation of the purchasing costs of each of the proposed variants.
Management of rainwater
Keywords: Dešťová vodaHospodaření s dešťovou vodouAkumulace a využití dešťového odtokuVsakování; RainwaterRainwater managementFlow accumulation and rainwater harvestingSoaking