Vliv digitálního marketingu na nákupní chování zákazníků generace Z společnosti L'Oreal - Tongová, Quynh Chi (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vliv digitálního marketingu na nákupní chování zákazníků generace Z na příkladu společnosti LOréal. Teoretická část práce se věnuje vymezení základních pojmů z oblasti digitálního marketingu a charakteristice mladé generace Z jako specifické cílové skupiny. Součástí jsou také modely spotřebitelského rozhodování a přehled nejčastěji využívaných digitálních nástrojů, včetně cílené reklamy, personalizovaného obsahu, recenzí a marketingu na sociálních sítích. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi mladými spotřebiteli, jehož cílem bylo zjistit, jak jednotlivé formy digitálního marketingu ovlivňují jejich nákupní rozhodování. Na základě získaných dat jsou formulována doporučení pro společnost LOréal, která mohou napomoci k efektivnější marketingové komunikaci směrem k mladé generaci. Práce zdůrazňuje význam přizpůsobení marketingových strategií digitálním návykům současných mladých spotřebitelů a ukazuje potenciál pro další rozvoj v této oblasti.

This bachelor thesis focuses on the impact of digital marketing on the buying behaviour of Generation Z customers, using the example of the company LOréal. The theoretical part of the thesis defines the basic concepts of digital marketing and characterizes Generation Z as a specific target group. It also includes models of consumer decision-making and an overview of the most commonly used digital tools, such as targeted advertising, personalized content, reviews, and social media marketing. The practical part is based on a questionnaire survey conducted among young consumers, aiming to identify how different forms of digital marketing influence their purchasing decisions. Based on the collected data, recommendations are formulated for LOréal to support more effective marketing communication toward the younger generation. The thesis emphasizes the importance of adapting marketing strategies to the digital habits of todays young consumers and highlights the potential for further development in this area.
The Impact of Digital Marketing on the Buying Behaviour of L'Oreal's Generation Z Customers
Keywords: Marketing; digitální marketing; nákupní chování; generace Z; L'Oréal; sociální sítě; personalizace; Marketing; digital marketing; consumer behaviour; generation Z; L'Oréal; social media; personalization