Biologický význam osmózy, měření osmotického tlaku - Cepáková, Michaela; Cepáková Michaela (České vysoké učení technické v Praze, 2010)
Tématem mé bakalářské práce je "Biologický význam osmózy, měření osmotického tlaku". Součástí této práce je vypracování souhrnného textu o osmóze, osmotickém tlaku a jeho využití v biomedicíně a možnostech jeho měření v laboratorních podmínkách. Dále mám navrhnout úlohu pro laboratorní cvičení z fyzikální chemie, která bude názorným způsobem demonstrovat dané téma. V rámci této práce mám zpracovat podklady pro přípravu a provedení této úlohy - teoretický úvod, potřebné přístroje, pomůcky a chemikálie, vypracovat návod k jejímu provedení a připravit výukovou prezentaci.

The topic of my bachelor thesis is "Osmosis biological meaning, osmotic pressure measurment". Part of this work is to develop summary text on osmosis, osmotic pressure and its applications in biomedicine and how it was measured in laboratory conditions. Furthermore, I propose a excersize for laboratory exercises in physical chemistry, which is a vivid way to demonstrate the topic. In this work, I prepare the documents for the preparation and execution of tasks - a theoretical introduction, the necessary machinery, equipment and chemicalsdevelop guidance for its implementation and educational presentation.
Osmosis biological meaning, osmotic pressure measurement
Keywords: osmóza,osmotický tlak,semipermeabilní membrána,osmolalita; osmosis,osmotic pressure,semipermeable membrane,osmolality