Systémy natáčení náprav kolejových vozidel - Štolba, Jiří; Jiří Štolba (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Práce se zabývá systémy natáčení náprav v pojezdech kolejových vozidel. V první části práce je vytvořena rešerše využívaných systémů natáčení v konkrétních podvozcích. Druhá část práce je věnována návrhu mechanismu pro podvozek pražského metra. Byl vytvořen kinematický, pevnostní rozbor a navrženy rozměry mechanismu. Dále bylo provedeno základní dimenzování táhel a kloubů.

The bachelor thesis analyzes the system of wheelset steering for railway vehicles. The first part is devoted to a search of used steering systems in specific bogies. The second part describes the design of a mechanism for the bogie of the Prague metro. In this part were also created kinematic, force analysis of the mechanism. Furthermore, the basic dimensioning of rods and joints was made. In the end, the results of the work were evaluated.
Systems of wheelset steering for railway vehicles
Keywords: Systém natáčení náprav; kolejová vozidla; podvozek; návrh mechanismu; aktivně řízené podvozky; System of wheelset steering; railway vehicles; bogie; design of mechanism; active steering bogie