Rodinný dům - Matějovský, Jan; Jan Matějovský (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tématem bakalářské práce je návrh rodinného domu Úněticích. Zadaná parcela se nachází na konci Únětic ve svahu nad dolním rybníkem. Pozemek ohraničuje z jižní strany ulice Tiché údolí, kterou zároveň prochází rušná turistická cesta. Od této cesty je dům chráněn svahem, díky jemuž se zahrada nachází v úrovni prvního podlaží. Dům byl na pozemku umístěn s ohledem na světové strany. Konceptem je propojení tří funkčních částí - části technické, společenské a soukromé. Každá z těchto částí je reprezentována jednou hmotou. Ve vstupním podlaží se nachází vstupní hala, fotokomora, technická místnost sklad, garáž a kryté parkovací stání. Do prvního nadzemního podlaží se vstupuje po schodišti, které prochází přes všechna podlaží objektu. Dominantou celého domu je propojený obývací pokoj s kuchyňským koutem a galerií. Z obývacího pokoje je možné se dostat do soukromé části domu, kde se nachází koupelna pro děti, dětské pokoje a ložnice rodičů s přístupností přes šatnu s koupelnou. Při návrhu byl brán ohled na oddělení společenské a veřejné části.

The subject of this thesis is a design of family house in Únětice. The assigned parcel is located at the end of the village at a slope above the Dolní rybník. The street Tiché údolí, where a frequent walking trail situates, borders this area. The house is protected by the slope against this trail, thanks to it, the garden is situated to the first level. The cardinal points were considered during the location of the house. concept is to connect three functional parts, the technical part, the social and the private one. Each of them is represented by one material. In the entrance floor, there is an entrance hall, a darkroom, a technical room, a storeroom, a garage and a covered parking space. It is possible to enter by stairs into the first above-ground-level floor. These stairs go through the whole building. The dominant feature is a connection of a living room, a kitchenette and an open-spaced gallery. The private part of the house (a children´s bathroom, children´s rooms, and the bedroom with the access through a cloakroom with a bathroom) is approachable from the living room. The separation of social and private part is fully respected during the making of this project.
Family House
Keywords: rodinný dúm; únětice; praha; familly house; family; house; Únětice; praha