Rodinný dům - Jirková, Viktorie; Viktorie Jirková (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Předmětem bakalářské práce je návrh rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu v okrajové části města Praha, v Uhříněvsi. Cílem projektu bylo zpracování architektonické studie a ve vybraných částech projektu i vypracování projektové dokumentace pro stavební povolení společně s konceptem provedení systému TZB. Na zadaném území bylo nejprve řešeno urbanistické zpracování a rozparcelování klidné rovinaté lokality. Řešený pozemek se nachází v jihozápadním rohu nově navrženého území. Tvar pozemku je podlouhlý nepravidelný pětiúhelník. Pozemek nabízí výhledy do vysoké pásové zeleně a louky směrem na jih a západ. Návrh rodinného domu reaguje na nepravidelný tvar pozemku a orientuje hlavní osy na průhledy do zeleně a na průhled při příjezdu do území. Pro rodinu bylo zásadní oddělit společnou/společenskou a soukromou část domu čehož bylo docíleno vertikálním posunutím provozních částí vůči sobě. Uspořádání hmot vytváří příjemně ohraničený prostor pro jihozápadně orientovanou terasu, do které žádné okolní budovy přímo nevidí. Sedlové střechy obou hmot reagují na tradiční sedlovou střechu nedalekých rodinných domů v moderním pojednání.

The subject of this bachelor’s thesis is the design of a family house for a four-member family in the outskirts of Prague, in Uhříněves. The goal of the project was to develop an architectural study and, in selected parts of the project, to prepare project documentation for a building permit. Initially, the urban planning and parceling of a quiet flat area were addressed on the assigned territory. The plot in question is located in the southwestern corner of the newly designed area and the shape of the plot is an elongated irregular pentagon. The plot offers views of tall greenery and meadow to the south and west. The design responds to the irregular shape of the plot and orients the main axes towards views of the greenery and the view upon entering the area. For the family, it was essential to separate the common/social part of the house from the private part, which was achieved by vertically shifting the parts. The arrangement of the masses creates a pleasantly enclosed space for the southwest-oriented terrace, into which no surrounding buildings directly overlook. The gable roofs of both masses respond to the traditional gable roof of nearby family houses in a modern interpretation.
Family House
Keywords: Rodinný dům; tubus; křížení; osy; Family house; tube; intersection; axes