Systém pro automatickou kontrolu tlaku v infuzní tlakové manžetě - Kučera, Michal; Michal Kučera (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
V současné době je podávání chladících roztoků, vodních bolusů a provádění proplachů tlakových komůrek řešeno zejména manuálním způsobem pomocí infuzní tlakové manžety, avšak její použití není zcela dokonalé, jelikož provoz infuzních manžet není automatizovaný. Tedy nabízí se zde prostor pro jejich další modifikace. Cílem práce bylo navrhnout a realizovat prototyp systému, který by umožňoval udržet uživatelem nastavený tlak v infuzní tlakové manžetě a zároveň dokázal detekovat, že v infuzním vaku dochází podávaný roztok. Byla navržena tři řešení, která využívala různých mechanismů k docílení vytvoření tlaku na obsah infuzního vaku. Vybrané řešení zahrnuje využití kroutícího momentu krokového motoru jako zdroj síly, pomocí které dojde ke kompresi infuzního vaku a natlakování jeho obsahu. Řešení bylo navrženo, zkonstruováno a funkčně ověřeno. Výsledkem je funkční prototyp přístroje, který dokáže s určitou přesností udržet uživatelem nastavený tlak v infuzním setu a disponuje alarmem v případě docházejícího podávaného roztoku.

At present, the administration of cooling solutions, water boluses and pressure chamber flushing is solved mainly by means of an infusion pressure cuff, but its use is not completely perfect, as the operation of the infusion cuffs is not automated. Thus, there is room for their further modifications. The aim of the work was to design and implement a prototype system that would allow the user to maintain the pressure set in the infusion pressure cuff and at the same time be able to detect that the infusion bag is running out of solution. Three solutions have been proposed that use different mechanisms to create pressure on the contents of the infusion bag. The selected solution involves the use of stepper motor torque as a source of force, which compresses the infusion bag and pressurizes its contents. The solution was designed, constructed and functionally verified. The result is a functional prototype of the device, which can maintain the user-set pressure in the infusion set with a certain accuracy and has an alarm in case of running out of solution.
System for automatic pressure control in the infusion pressure cuff
Keywords: Infuzní technika a terapie; infuzní tlaková manžeta; tlak; prototyp zařízení; Infusion technique and therapy; infusion pressure cuff; pressure; prototype device