Hodnocení mechanických vlastností nové generace prostředků pro dlahovou osteosyntézu - Kubrová, Monika (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Hlavním cílem této práce bylo vyhodnocení mechanických vlastností kostních dlah proximálních humerálních. V teoretické části práce byla popsána kost a její vlastnosti, zlomeniny a osteosyntéza, která se k léčení těchto zlomenin využívá, a materiály využívané v praxi. Dále byla pozornost věnována únavě materiálu, kde byly popsány únavové zkoušky, diagramy a parametry ovlivňující únavovou pevnost. V experimentální části byla představena norma, podle které byly provedeny následující zkoušky. Byla provedena zkouška statická a únavová. Obě tyto zkoušky byly následně vyhodnoceny.

The main aim of this work was to evaluate the mechanical properties of the proximal humerus bone plates. In the theoretical part was described bone, her properties, fractures, osteosynthesis, which we use to heal those fractures, and used materials. Attention was paid to material fatigue – fatigue testing, diagrams and the parameters influencing fatigue strength. In the experimental part the standart, we followed during testing, was introduced. We executed static and fatigue testing.
The Mechanical Properties of New Generation of Devices for Osteosynthesis
Keywords: únava materiálu; kostní dlaha; mechanické vlastnosti; osteosyntéza; kost; zlomenina; material fatigue; bone plate; mechanical properties; osteosynthesis; bone; fracture