Kontrola stylu zápisu programu - Rapant, David; David Rapant (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato práce se zaměřuje na analýzu pravidel kódovacího stylu v jazyce C a následné vytvoření nástroje pro kontrolu čitelnosti a udržitelnosti kódu napsaného začátečníky. Základním cílem je poskytnout nástroj, který bude upozorňovat na chyby a nekonzistence ve zdrojovém kódu. Práce zahrnuje rešerši existujících pravidel a nástrojů pro kontrolu kódovacího stylu, návrh a implementaci nového systému, a jeho testování na studentských kódech. Výsledkem práce je nástroj, který pomůže začínajícím programátorům zlepšit čitelnost a udržitelnost jejich kódu v jazyce C.

This bachelor’s thesis focuses on the analysis of coding style rules in the C language with the aim of creating a tool that can automatically check and assess the readability and maintainability of the code created by beginner programmers. To achieve this, the thesis includes a study of existing rules and tools for checking coding style, based on a new system is designed and implemented. This system is then tested on specific students codes, with the results compared to the results of existing tools. The outcome of the work is a practical tool, which should help beginners in the C language improve the readability and maintainability of their code.
Checking the Programming Style
Keywords: kódovací styl; pravidla; automatická kontrola; výuka programování; jazyk C; coding style; rules; automatic checking; programming education; C language