Studium struktury a vlastností 3D tištěné slitiny AlSi10Mg - Barták, Tomáš; Tomáš Barták (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Práce se zabývá vlivem parametrů žíhání ke snížení pnutí na vlastnosti a strukturu slitiny AlSi10Mg připravené 3D tiskem, konkrétně metodou Selective Laser Melting (SLM). V porovnání s výchozím stavem as built byly sledovány čtyři režimy tepelného zpracování: 240 °C/2 h; 240 °C/6 h; 300 °C/2 h/chlazení v peci na 100 °C a dále při pokojové teplotě; 300 °C/2 h/chlazení do vody. Na vzorcích byla provedena zkouška tahem, analýza CT, metalografická analýza pomocí světelné a elektronové mikroskopie, fraktografická analýza a měření tvrdosti.

This diploma thesis studies the influence of the stress-relief annealing parameters on the structure and properties of a 3D printed AlSi10Mg alloy, specifically by the Selective Laser Melting (SLM) method. In comparison with the as built state, four modes of heat treatment were observed: 240 °C/2 hrs; 240 °C/6 hrs; 300 °C/2 hrs/furnace cooling to 100 °C followed by cooling in room temperature; 300 °C/2 hrs/water cooling. On these samples, tensile tests, CT analysis, metallographic analysis by light and electron microscopy, fractographic analysis and hardness measurements were conducted.
Study of the structure and properties of 3D printed alloy AlSi10Mg
Keywords: AlSi10Mg; mechanické vlastnosti; žíhání ke snížení pnutí; SLM; 3D tisk; struktura; AlSi10Mg; mechanical properties; stress-relief annealing; SLM; 3D printing; structure