Empirická analýza tvorby a implementace strategie Zdraví 2030: Zapojení a spokojenost stakeholderů - Drašarová, Pavlína (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu zapojení stakeholderů do implementačního plánu 2.2 Personální stabilizace ve zdravotnictví v rámci strategie Zdraví 2030. Hlavním cílem bylo identifikovat a kategorizovat klíčové zainteresované strany, zmapovat jejich postoje a očekávání a prostřednictvím dvoukolové Delphi studie ověřit relevanci navržených opatření pro stabilizaci zdravotnické pracovní síly. Výzkum kombinoval stakeholder analýzu a Delphi metodu. V rámci stakeholder analýzy bylo identifikováno 44 aktérů, kteří byli rozčleněni do čtyř kategorií (klíčoví hráči, subjekty, aktéři nastavující kontext, dav) podle úrovně jejich moci a zájmu. Na základě této kategorizace byly navrženy diferencované komunikační strategie a způsoby zapojení jednotlivých skupin do strategického plánování. V Delphi studii hodnotilo 15 respondentů 27 výroků ve čtyřech dimenzích (vzdělávání, motivace, pracovní podmínky, plánování). Konsenzu bylo dosaženo u 13 opatření, která zainteresované strany reflektují jako prioritní pro personální stabilizaci. Výsledky práce budou sloužit jako podklad pro Ministerstvo zdravotnictví ČR při přípravě dlouhodobého plánu personální stabilizace a pro další implementační kroky. Práce podtrhuje význam participativního přístupu a kontinuálního zapojení stakeholderů do strategického řízení zdravotnictví.

This thesis focuses on the analysis of stakeholder involvement in the implementation plan 2.2 Staff Stabilization in the Health Sector of the Health 2030 Strategy. The main objective was to identify and categorize key stakeholders, map their attitudes and expectations, and through a two-round Delphi study to test the relevance of the proposed measures for health workforce stabilisation. The research combined stakeholder analysis and Delphi method. In the stakeholder analysis, 44 actors were identified and grouped into four categories (key players, actors, context setters, crowd) according to their level of power and interest. Based on this categorisation, differentiated communication strategies and ways of engaging each group were proposed in strategic planning.In the Delphi study, 15 respondents rated 27 statements along four dimensions (education, motivation, working conditions, planning). Consensus was reached on 13 measures, that stakeholders reflected as priorities for staff stabilisation. The results of the work will serve as a basis for the Ministry of Health of the Czech Republic in the preparation of a long-term plan for staff stabilisation and for further implementation steps. The work underlines the importance of a participatory approach and continuous involvement of stakeholders in the strategic management of the health sector.
Empirical Analysis of the Development and Implementation of the Health 2030 Strategy: Stakeholder Engagement and Satisfaction
Keywords: Zdraví 2030; personální stabilizace; stakeholder analýza; Delphi metoda; zdravotnický personál; implementace; strategické řízení; Health 2030; workforce stabilization; stakeholder analysis; Delphi method; healthcare workforce; implementation; strategic management