Obnova historických staveb v příkladech realizací - Efler, Tomáš (České vysoké učení technické v Praze. Fakulta architektury, 2021)
Architektura, historie a především historické architektonické památky a tradiční venkovské lidové stavitelství mě fascinují od raných dětských let. Věnuji se dlouhodobě vztahu památkové péče a architektonické tvorby na akademické půdě v pedagogické činnosti i ve vlastní projekční a realizační praxi. Jedním z trvalých témat mého zájmu v teoretické a praktické rovině je tradiční venkovský dům na česko-sasko-polském pomezí, související stavebně-historický průzkum, technologické možnosti opravy a revitalizace historických staveb a podpora tradičních řemesel a technologií ve vztahu ke kvalifikované péči o architektonické kulturní dědictví.
Keywords: architektura, památková péče, vernakulární, lidová architektura, stavitelství, řemesla, kulturní dědictví, restaurování, konzervace, oprava, konverze, revitalizace, regenerace, recyklace, regionalismus