Rodinný dům - Kadlecová, Kristýna; Kristýna Kadlecová (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Anotace Předmětem této práce je architektonický a stavebně technický koncepční návrh dvougeneračního rodinného domu v Praze na Hanspaulce. Jde o jednu z posledních nezastavěných exkluzivních lokalit na území hlavního města. Parcela se nachází na rohu ulic Neherovská a Na Fišerce. Pozemek se svažuje směrem k oběma komunikacím a poskytuje výhled na město a řeku. Zásadním kritériem návrhu bylo vytvoření kvalitního a nadstandardního bydlení pro klienta a jeho rodinu s tím, že druhá bytová jednotka (dům) bude mít flexibilní využití - bude možno ji pronajímat. Pro podporu vzájemné nezávislosti a zachování velké míry soukromí obou jednotek bylo zvoleno řešení, v němž jsou vzájemně odděleny. Pozemek je velké výměry, tudíž každý z bytů má k dispozici vlastní soukromou část zahrady. Propojení obytného prostoru se zahradou bylo zásadní podmínkou. Prostorná terasa většího domu se otevírá k jihozápadu do zahrady. Po vizuální stránce nelze popřít inspiraci pro lokalitu typickým funkcionalismem, avšak se soudobou tváří. Převládajícím materiálem je režná cihla, jež byla použita i na masivnější oplocení, to do jisté míry odcloňuje pozemek od přilehlých komunikací.

Abstract The subject of this work is the architectonic and constructional conceptual project of a two generation family house in Prague in the Hanspaulka district. It’s one of the last exclusive undeveloped areas available for construction within the Czech capital. The plot is situated on the corner of the streets Neherovská and Na Fišerce. There’s a light slope going down towards both streets and the place offers a good view of the city and the river. The key feature of the project was to design a high-quality premium home fot the client and his family. The second housing unit (house) will have a flexible use – it may be rented. To enhance the mutual independence of the two houses and keep the maximum of privacy, it was preferable to design two separate houses. The surface of the plot is quite vast, therefore both houses have their own private area of the garden. It was crucial to connect the living space to the garden. The vast terrace of the bigger house opens in the garden towards south-west. The visual aspect of the houses can’t deny the inspiration in functionalism, which is typical for the area, but with a modern face. The predominant material is brick that was also used in the robust fencing which, in a certain way, shelters the plot from the adjacent streets.
Family house
Keywords: rodinný dům; dvougenerační; Praha; výhledy; cihla; Hanspaulka; family house; two generation; Prague; wievs; brick; Hanspaulka