Analýza větrání a chlazení v rodinném domě - Koliha, Jaroslav; Jaroslav Koliha (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Předmětem této diplomové práce je zpracování analýzy větrání a chlazení konkrétního rodinného domu z energetického a ekonomického hlediska. Pozornost je věnována návrhu systémů větrání a chlazení především z pohledu úspory energie a snižování spotřeby. V první kapitole je stručně rozebrána teorie energetické náročnosti budov. V další části jsou popsány způsoby výpočtu tepelných ztrát a zisků a následně prostudovány a shrnuty možnosti realizace systémů větrání a chlazení. Poznatky z posledních dvou zmíněných oblastí jsou pak využity pro výpočet klíčových parametrů a konečnému navržení systému větrání a chlazení, které je spolu s popisem současného stavu hlavním předmětem čtvrté části. Pátá kapitola už se zabývá parametry vstupujícími do ekonomického modelu a samotným ekonomickým hodnocením navržených systémů větrání. V poslední šesté kapitole jsou pak zpracovány citlivostní analýzy, které by ještě mohly ovlivnit závěrečné vyhodnocení a výsledné doporučení.

The aim of this diploma thesis is to elaborate an energetic and economic analysis of the ventilation and cooling systems in one particular family house. The research focuses on the way ventilation and cooling systems are designed and on drafting of possible solutions, which could lead to reduction of energy consumption by implementation of these systems. The opening chapters briefly sum up the theory of energy performance of buildings and describe the ways heat loss and heat gain are calculated. The following chapter summarizes possible ways of implementing the ventilation and cooling systems into the house. The findings obtained in the first three chapters are then used to calculate the key parameters of a ventilation system and a cooling system, and subsequently to design both of them. Along with a description of their current state in the house, these are the main topics of the fourth chapter. The fifth chapter deals with the parameters entering the economic model and, later on, offers an economic evaluation of designed ventilation system. The following and final chapter presents sensitivity analyses which could possibly influence the concluding evaluation and final recommendations.
Analysis of Ventilation and Cooling in the Family House
Keywords: rodinný dům; způsoby větrání; nucená ventilace; rovnotlaké větrání; chlazení; klimatizace; tepelné ztráty; family house; ventilation options; forced ventilation; balanced pressure ventilation; cooling; air conditioning; heat loss