Analýza imerzních ultrazvukových sond - Procházka, Jan; Jan Procházka (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou ultrazvukových sond pro automatické zkoušení plochých CFRP desek v imersním prostředí. V teoretické části je ultrazvuková metoda zasazena do systému nedestruktivního zkoušení, rozebrána její fyzikální podstata, popsány ultrazvukové sondy a použité metody prozvučování. Dále je zde nastíněna problematika CFRP kompozitů s návazností na letecký průmysl a rozbor předpisů firmy Airbus S.A.S. na ultrazvukové testování. Ve výzkumné části je navržen optimální postup, podmínky zkoušení a určena kritéria vyhodnocení získaných dat pro metody PE a TTU. Práce dále obsahuje výsledky zkoušení, včetně jejich vyhodnocení a doporučení optimální sondy pro různé tloušťky CFRP desek. V příloze jsou k dispozici soubory naměřených dat.

The diploma thesis deals with the analysis of ultrasonic probes for automatic testing of flat CFRP plates in an immersive environment. The ultrasonic method is settled in the system of non-destructive testing in the theoretical part, its physical nature is analyzed, ultrasonic probes and used methods of sounding are described. It also outlines the issue of CFRP composites in relation to the aviation industry and analysis of Airbus S.A.S regulations for ultrasonic testing. The research part proposes the optimal procedure, testing conditions and evaluation criteria of the obtained data for PE and TTU methods. The thesis also contains the test results, including their evaluation and recommendation of the optimal probe for different thicknesses of CFRP plates. There are measured data files available in the appendix.
Analysis of immersive ultrasound probes
Keywords: ultrazvuk; ultrazvukové sondy; kompozity; CFRP; PE; TTU; ultrasound; ultrasonic probes; composites; CFRP; PE; TTU