Analýza scénářů - řízení operačního rizika - Pintnerová, Anna (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Předmětem diplomové práce s názvem Analýza scénářů řízení operačního rizika" je pojednání o vyhotovení scénářové analýzy z oblasti kybernetických hrozeb, zejména úniku dat z interního prostředí finanční instituce. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, a to na praktickou a teoretickou část. Teoretická část je zaměřena na operační riziko, jeho řízení a metodologii scénářových analýz. V praktické části se přechází k samotnému provedení scénářové analýzy a vypracování následných akčních kroků, které musí být splněny v případě úniku dat z interního prostředí způsobeného hackery.

The subject of the master thesis entitled "Scenario Analysis - Operational Risk Management" is a discussion of the execution of a scenario analysis in the field of cyber threats, in particular data leakage from the internal environment of a financial institution. The thesis is divided into two parts, namely the practical and theoretical part. The theoretical part focuses on operational risk, its management and scenario analysis methodology. The practical part moves on to the actual execution of the scenario analysis and the elaboration of the subsequent action steps that must be fulfilled in case of a data leak from the internal environment caused by hackers.
Scenario Analysis Operational Risk Management
Keywords: scénářová analýza; operační rizika; finanční rizika; řízení rizik; bankovnictví; kybernetická hrozba; kapitálová regulace; workshop; data; scenario analysis; operational risks; financial risks; risk management; banking; cyber thread; capital regulation; workshop; data