Inteligentní svítidlo - Dobrovolný, Tomáš; Dobrovolný Tomáš (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Diplomová práce se zabývá návrhem, sestavením a otestováním nového inteligentního svítidla ve formě stolní lampy, která dokáže měnit jas a barvy tak, aby se světelné spektrum blížilo přirozenému osvětlení. Inteligence lampy je promítnuta ve vlastním automatickém řízení světelného spektra během dne s ohledem na zdraví uživatelů.

The diploma thesis deals with the design, assembling and testing of a new intelligent light in a form of a table lamp that can change brightness and colours in order to approach the natural lighting. The intelligence of the lamp is displayed by the fact that its light spectrum control during the day is automatized with regard to users health.
Intelligent light
Keywords: Svítidlo,řízení jasu,biodynamické osvětlení,LED,riziko modrého světla,měření spekter; Light,brightness control,biodynamic lighting,LED,blue ? light risk,measurement of spectra