Polyfunkční dům Praha Sedlec - Křiváček, Andrej (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout polyfunkční objekt se zaměřením na seniory. Diplomní práce vychází z předdiplomního projektu, kde byl řešen urbanismus nové městské části Praha Sedlec. Projekt je zaměřen na aktivní seniory a jejich život v bezpečném, a komunitně silném prostředí. Lokalita se nachází v Praze 6 Sedlec, poblíž podbabských skal. Samotné místo je pak v těsné blízkosti přírodní památky Podbabské skály. Objekt je tvořen čtyřmi objekty, tvořící uzavřené a bezpečné atrium plné zeleně a prostor pro setkávání, budování sousedských vztahu a možnosti her. Objekty jsou navzájem propojeny pobytovou pavlačí propojující atrium s byty. Byty jsou navrženy pro aktivní seniory, kteří nemají žádný handicap, avšak dispoziční řešení umožňuje dodatečnou montáž jednotlivých prvků pro handicapované se zachováním zákonem a normou stanovených ploch a průchodů. Kromě bytů se zde nachází bistro s výhledem na Tróju a bohnice. Dále je zde retail a v patře je umístěno fitness centrum. Pro seniory je navržena i velká společenská místnost umožňující konání nejrůznějších akcí, ale i odpočinek a Relax u jídla připraveného ve společné kuchyni, či čtení knih. Objekt je dvoupodlažní, částečně podsklepený se zdůrazněným nárožím v místě vstupu do objektu. Zdůrazněné nároží vytváří střešní skleníky s pergolou a s možností posezení s výhledem na prahu při zahrádkaření. V jihozápadní části je pak druhé patro částečně odstoupené, čímž vytváří krytý prostor s posezením a výhledem na celou Prahu. Objekt je řešen jako zděný s monolitickou spodní stavbou a základy. Stropy jsou navrženy jako předpjaté dutinové stropní panely Spiroll. Příčky jsou lehké sádrokartonové. Objekt je navržen tak, aby do navrženého urbanistické řešení zapadl a zároveň nenarušoval přírodní ráz Podbabských skal.

The aim of this diploma thesis was to design a multifunctional building focused on seniors. The work is based on a pre-diploma project that addressed the urban development of a new district in PragueSedlec. The project targets active seniors and their life in a safe and community-oriented environment. The location is in Prague 6 Sedlec, near the Podbaba Cliffs. The site itself is situated in close proximity to the natural monument Podbabské skály. The building consists of four connected structures forming a closed and secure atrium full of greenery, providing space for social interaction, building neighborly relations, and recreational activities. The buildings are connected by a residential gallery that links the atrium with the apartments. The apartments are designed for active seniors without disabilities, but the layout allows for the later installation of accessible features while maintaining the legally and normatively required clearances and dimensions. In addition to the apartments, the building includes a bistro with views of Troja and Bohnice, retail space, and a fitness center located on the upper floor. A large community room is also proposed for seniors, enabling various events, as well as rest and relaxation while enjoying meals prepared in a shared kitchen or reading books. The building is two stories high, partially basemented, with a highlighted corner at the main entrance. This corner features rooftop greenhouses with a pergola and seating, offering views of Prague while gardening. In the southwestern part, the second floor is partially recessed, creating a sheltered outdoor area with seating and panoramic views of Prague. The building structure is masonry with a monolithic foundation and basement. The floors are designed with prestressed hollow-core Spiroll panels. Partition walls are made of lightweight plasterboard. The building is designed to integrate into the proposed urban plan while preserving the natural character of the Podbaba Cliffs.
Multifunctional building - Praha Sedlec
Keywords: Polyfunkční dům; bydlení pro seniory; senioři; Praha; Multifunctional housing; housing for seniors; seniors; Prague