Řešení záškoláctví na základních školách na Rychnovsku - Šulcová, Jana; Jana Šulcová (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na záškoláctví jako rizikové chování ve školním prostředí. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vysvětleny obecné pojmy související s danou problematikou, rozdělení záškoláctví, jeho příčiny a následky i přehled postupů řešení a prevence záškoláctví. Praktická část je věnována výzkumu záškoláctví na základních školách na Rychnovsku, jestli se na těchto školách neomluvená absence vyskytuje, kdo ji řeší, podle jakých předpisů a pokynů se postupuje, a jaká jsou navržena opatření k zamezení záškoláctví. Cílem práce je ověření, zda existující metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a postihu záškoláctví je dostačující a účinný. Kvantitativní výzkumné šetření je provedeno formou strukturovaného rozhovoru dle předem stanovené osnovy. Výzkumným vzorkem jsou výchovní poradci vybraných základních škol.

This bacholer thesis is focused on truancy as a hazardous behavior in school environment. It is divided into theoretical and practical part. The theoretical part explains general concepts relat-ed to the issue, the classification of truancy, its causes and consequences, and the overview of solu-tion procedures and truancy prevention. The practical part is dedicated to the research of truancy at elementary schools in the Rychnov region, whether these schools record the occurrence of absence without leave, who deals with that, according to which regulations and guidelines and what precau-tionary measures to prevent the issue are proposed. The aim of this work is to verify whether the existent methodological instruction of the Ministry of Education, Youth and Sports on prevention and sanctioning truancy is sufficient and effective. The quantitative research is carried out in the form of a structured interview in accordance with a predetermined structure. The research sample is educational advisors of selected elementary schools.
Solution of Truancy at Elementary Schools in Rychnov Region
Keywords: Socializace; výchova; povinná školní docházka; rizikové chování; záškoláctví; řešení záškoláctví; prevence záškoláctví; Socialization; Education; Compulsory education; Hazardous behavior; Truancy; Solving truancy; Tru-ancy prevention